07 May 2011

Akhirnya dia melepaskan aku pergi

Assalamualaikum w.b.t

Semalam , satu acara makan - makan diadakan yang melibatkan office SHM . Aktiviti best yang terakhir untuk SHM sebab SHM akan balik ke Johor tak lama lagi . Tapi SHM bukan nak cerita pasal makan - makan , tapi salah satu topik perbualan yang melibatkan SHM dan bos .

Bos : SHM , hang dapat offer kat JB ka ?
SHM : A'ah .
Bos : Kat firm mana ?
SHM : * Architect
Bos : O, x pa la . Jangan jadi macam kawan kita , setahun sekali pun susah nak balik *semua gelak* Kalau hang duduk sini , nanti kene bawak balik bunga - bunga sekali . Kalau tak , sia - sia hang kerja jauh - jauh .

Bos SHM ni ade offer keje kat tempat praktikal SHM ni keje terus dengan die . Mula - mula SHM ok jek . Tapi bile kawan SHM ajak keje kat tempat die , SHM terus tak jadik keje kat Alor Setar ni . Dan terdapatnya beberapa sebab yang lain . Pastu SHM cakap kat bos , die macam tak rela SHM nak pergi *statement perasan* . SHM pun rase macam memberikan harapan palsu kepada dia *ceh* . Yela , semua orang da bersedia nak bekerjasama dengan SHM .

Bos : Hang nanti nak duduk sana ka , sini ka , ikut hang la . Mana hang selesa . Sana bawah aircond , sejuk , kat sini tak sejuk sangat .

Banyak sangat perbualan yang membayangkan SHM kerja kat situ . Siap ada yang jeles sebab tray letak fali yang akak office dah belikan untuk SHM lain daripada yang lain . 4 tingkat . Yang lain cuma 3 tingkat je . Ahaha . Last - last tak jadi keje kat situ .

Ni perbualan SHM dengan Abang Tony , architect kat tempat praktikal SHM lepas SHM cakap nak kerja dengan * Architect .

Abang Tony : Ko nak kerja kat * Architect ?
SHM : A'ah
Abang Tony : Bagus firm tu . Firm tu jenis yang explore design . Bukan jenis yang copy paste design lame - lame .
SHM : O.
Abang Tony : Ko sambung degree la nanti . Keje setahun , pastu sambung degree . Ko boleh apply UTM ?
SHM : Boleh .
Abang Tony : Ha , ko keje dulu , pastu sambung degree .
Bos : Hang tak sambung degree ?
SHM : Saya kerja dulu setahun , pastu sambung la .
Abang Radzi : Takut hang dah kerja , pegang duit dah tak malas sambung belaja .
Bos : Dia kene sambungla sebab bukan banyak mana cukup gaji yang dia dapat .
Abany Tony : Lepas degree pun , tak cukup gak gaji . Kena amik license pulak . Tu pun tak cukup lagi .
Bos : Mana cukup . Kalau cukup duit aku , hang semua takda kerja la .
Masing -masing gelak.

Lepas perbualan tu , SHM rase aman sikit tanpa ada perasaan bersalah kat bos sebab tak kerja kat situ . Tapi memandangkan bos dah bagi restu kat SHM , SHM pun tanpa rasa bersalah tak sabar - sabar nak balik .









16 nasihat:

A i n n u r A f i f f a h said...

arkitek wooo..hihih

SHM said...

A i n n u r A f i f f a h : erk , kenape dgn architect ?

Syuxer said...

bina bangunan comel2 sikit ye bro..:)..simple tapi kukuh..jgn tiru cam dubai,itu berlagak nak mam***..:)..

yatie Awang said...

tahniah...balik tempat kelahiran ye? bestkan, nanti kerja elok2...boleh beli hadiah banyak2 untuk ibu dan ayah, jangan lupa akak juga haha...

Shaherah said...

johor area mana?? curious nk tahu ni haa

SHM said...

Syuxer : nak design bgunan kna ikut klien . klu klien nak bina bgunan cam dubai yg berlagak nak mam*** tu , ap bole buat :D

yatie Awang : a'ah blk tmpt kelahiran . hehe , klu ad rezeki insya'allah boleh ^_^

Shaherah : kg ke , tmpt keje ? klu kg kat segamat . Tmpt keje , insya'allah kat jb ;D

nelly said...

wow ..dahsyat tu !
tahniah2

SHM said...

nelly : x de ap yg dasyat . tq ye ^_^

Shaherah said...

tmpt keje jb area mane ea? jb ni besar au.. kat mana tu.. << cbuk tak tentu pasal.. hahha

SHM said...

Shaherah : rse3nye firm tu kt bbu kot :D

Shaherah said...

bbu.. agk dekat mehh >.<"

SHM said...

Shaherah : shera duk mne ?

Shaherah said...

shera duduk nusajaya.. ^_^

SHM said...

Shaherah : o , nusajaya 2 bkn tmpt golongan elite ke ?

Shaherah said...

elite? elita lar sangat.. yg elite, elite lar.. shera sederhana jek.. tak de elite2 ni.. >.<"

SHM said...

Shaherah : kdg2 ad gak golongan org elite x mgaku die elite :D

Post a Comment