12 May 2011

Nice conversation

Assalamualaikum w.b.t



Yesterday I had a good conversation with HER in ym . Quite good enough . And I satisfied with that conversation . Finally , I have been successful to express my feeling to HER . And I hope she not hate me after I express my feeling .

Ahaha . Skema ayat . Gatal plak nak tulis English SHM ni . Dah la ayat tunggang - langgang . Tapi ini serius . Semalam SHM chat ngan kawan sekolah SHM . KAWAN! . Kitorang memang agak rapat dalam dunia maya ni . Tapi bile bersua - muka , masing - masing kelu lidah . Tak tau nak borak ape .

Kawan SHM ni SHM perkenalkan sebagai Gem . Dulu SHM ngan Gem kat sekolah dulu tak rapat . Die masuk skola SHM form 4 . Pastu ntah macam mane lepas abis skola , masing - masing duduk jauh bole rapat plak kat fb. Pastu add kat ym pulak . Lagi rapat . Pastu kitorang amik kos yang tak jauh beza , architecture ngan planning . Tambah pulak kitorang minat photography ni . Memang si Gem ni menjadi kawan perempuan yang paling rapat dengan SHM .

Gem ni bagus sebab bersedia menerima teguran dan kritikan . Tak cepat melatah .  Kalau gurau - gurau pun rilek aje . So semalam die nak kan penjelasan SHM kenape SHM tak nak publish gambar die mase kitorang gi Bukit Bendera haritu . Sebabnya SHM tak nak tambah dosa yang sedia - ada ni . Dah la SHM ni amik gambar perempuan , dah berdosa kat situ . Pastu publidh lagi , tambah la dosa SHM kalau orang tengok . Lagi tambah - tambah kalau orang amik gambar tu , share kat orang lain . Sama la macam sistem piramid dosa tu . SHM ada kat atas sekali .

Gem tanye , tak boleh ke kite amik gambar ? SHM cakap boleh , cuma kalau gambar tu tak menepati syara' x bole la . Contoh macam perempuan yang tak tutup aurat , memang la tak boleh kan . Jadi SHM pun cakap ngan die .

SHM : Setuju tak kalau aku cakap ko masih tak tutup aurat dengan sempurna?
Gem : Betul - betul . Aku tau tu .
SHM : So , aku tak nak publish gambar tu sebab tak nak tambah dosa aku.
Gem : O. Aku paham . Pendapat ko , kat mane yang aurat aku masih tak sempurna .
SHM : Aku rase seluar ngan baju ko . Masih ketat walaupun tak berapa ketat . Boleh nampak susuk tubuh kan .
Gem : Lain tak de ?
SHM : Mungkin tudung ko kot . Kalau labuh lagi , lagi bagus kot .
Gem : O , thanks ea . Nice conversation weh . Sambung lagi lain kali .
SHM : Ok2.

See . Bukan senang actually perempuan ni nak bincang pasal isu aurat ni . Tapi SHM respect kat Gem ni sebab menerima nasihat SHM yang tak seberapa ni . Mula - mula SHM takut jugak nak tegur die ni , tapi sebab dah kenal Gem ni camne , SHM bedal je la .Sebelum ni banyak yang kitorang bincangkan tentang sesuatu kemusykilan . Pernah Gem tanye kt SHM hukum bertunang tanpa ibu bapa ni . SHM pun pelik gak kat Gem ni , die ni dulu sebelum masuk sekolah SHM form 4 , die ni sekolah agama . Patutnya SHM yang tanye die kalau ade ape - ape kemusykilan ni , tapi die yang tanye SHM pulak . Tapi SHM jawab ape yang SHM tau je la .

Kesimpulannya , SHM nak tegur sikit kaum Hawa khasnya , kaum Adam pun tak terkecuali . Janganlah kita publish gambar - gambar yang tak sempurna auratnya kat fb ke , blog ke , flikr ke , tak kisah la kat mane - mane . Ingatlah , gambar - gambar yang kite publish tu semue dapat menjana pendapatan kita kat akhirat nanti . Yang tangkap gambar dapat , yang publish dapat , yang tengok pon dapat .

Wallahualam bissawab

11 nasihat:

Syuxer said...

ni saya setuju sangat bro..mana boleh publish2 gambar nampak aurat2 kan...bertimbun dosa..huhu..orang yang sekolah agama pun ada gak yang lebih ganas jahil tentang agama heheh..maklumlah dah tau itu dosa tapi wat gak..bukankah itu lebih teruk dari jahil heheh..semoga kawan shm ni diberikan hidayah oleh-Nya..

p/s; tak nak ke ambik dia jadi suri rumah shm nanti hehe..kot2 ada jodoh ngan dia heheh...

SHM said...

ingatan kpd kita yg selalu lupa . insya'allah , Allah mmberikan hidayah-Nya kpd yg layak dberi hidayah

p/s : dah tanye dah , tp die x nk pasangan yg sebaya ;D

Syuxer said...

apasal plak...takut suami mati awl ke? hahaha...pujuk je dia..insyaallah dapat..hati perempuan sekeras mana pun tetap akan cair andai ada laki selalu ambik berat tentang dia..heheh

Shaherah said...

dia tak nak sbaya ea.. shera pun tak berkenan yang sebaya..

ade orang cakap kan.. Bukan shera ckp lar.. hahaha.. ade orang cakap.. setiap perempuan ni sebenarnyer matang dia lebih dua tahun dari umur yang sebenar.. boleh percaya tak agak2?

(rase macam lari topik ek) >.<"

Siti Mashitah Saidin said...

btoi3...

shazliza said...

waaaaa..sgt menarik..tq 4 the post..love it..

SHM said...

shazliza : menarik ? same2 :D

muhamad shazwan bin norman said...

post yg amat baik tuk kaum wanita...especially sal pemakaian...

SHM said...

muhamad shazwan bin norman : llki pon boleh jugak . utk anak isteri :D

SHM said...

Syuxer : hehe . ade tips nih . tp , belum nak kawin lg la syuxer :D

SHM said...

Shaherah : rasenye mcm ramai jugak ape yg org ckp tuh . tp kebanyakan yg SHM jumpa , walaupun umur sebaya , tapi mcm tak matang pon . mungkin yg matang tu tak ramai kot .

Post a Comment